woensdag 7 november 2012

NRC Handelsblad dinsdag 7 november


Groningen.Drie oud-leraren van de Daltonvestiging van het Werkmancollege, een middelbare school in Groningen, zoeken naar geld om een grote wandschildering te redden van de schilder/dichter en ‘keizer der vijftigers’ Lucebert. Het kunstwerk, met de titel Vrede is eten met muziek, meet 2,5 bij 6,8 meter en beslaat een muur van de schoolkantine. Door „intensief gebruik van de ruimte”, zoals oud-leraar Mechtelien van Barneveld het noemt, dreigt het kunstwerk ten onder te gaan aan kauwgom, pindakaasboterhammen en ondefinieerbare viezigheid. Restauratie van het kunstwerk zal ongeveer 20.000 euro kosten, inclusief een dunne, glazen of plastic voorzetwand ter bescherming.
De eigenaar van het gebouw en de muurschildering, de Openbaar Onderwijsgroep Groningen (o2g2), betaalt de restauratie niet. „Het geld is er gewoonweg niet”, zegt een woordvoerder. „Maar wij steunen van harte het initiatief van de oud-leraren om particuliere fondsen te werven om zo dit belangrijke kunstwerk voor de toekomst te behouden.”
Lucebert, pseudoniem van Lubertus Jacobus Swaanswijk (1924-1994), schilderde Vrede is eten met muziek in 1985, direct na oplevering van het gebouw in Groningen. Het werk kon worden bekostigd door de 1-procentsregeling, die bepaalt dat 1 procent van de bouwkosten van nieuwe overheidsgebouwen naar kunst gaat.
De drie docenten die de schildering proberen te redden, onderhielden in 1985 het contact met Lucebert. Op het toilet bij Van Barneveld hing thuis jarenlang het gedicht dat Lucebert bij de wandschildering schreef. Daarin wordt aangeraden dansmuziek te draaien bij het eten. Geen marsmuziek, die „net zo bedorven” is „als besmet voedsel”. De nalatenschap van Lucebert is ook elders in gevaar. Vorig jaar besloot de gemeenteraad van Alkmaar een streep te zetten door het plan een cultureel centrum te bouwen voor woord, beeld en geluid. In dat centrum – Yxie genaamd – zou de artistieke nalatenschap van Lucebert worden ondergebracht, aangevuld met Lucebert-werken uit een collectie van een anonieme schenker uit Spanje. 
Pieter van Os, redacteur Kunst

Geen opmerkingen: