dinsdag 6 november 2012

Comité van Aanbeveling


Om onze fondsenwerving kracht bij te zetten hebben we een aantal prominenten uit de culturele wereld bereid gevonden om ons verzoek kracht bij te zetten. Zij kennen de waarde van Lucebert en zijn werk, zien de noodzaak van de restauratie in en kunnen zo nodig goede adviezen geven. We zijn heel blij met hun bereidheid aandacht te schenken aan Vrede is eten met muziek. We beginnen te geloven dat het goed zal komen!
Het gaat om de volgende personen, in alfabetische volgorde:


Dr. Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum




Professor Barend van Heusden, hoogleraar Kunst en Cognitie (RUG)




Drs. Anton Korteweg, dichter en oud-directeur van het Letterkundig Museum



Dr. Peter Rehwinkel, burgemeester van Groningen



Professor Henk van Os, hoogleraar Kunst en Samenleving (UvA)

We willen graag kort toelichten wat deze mensen voor onze actie betekenen en waarom wij juist hen hebben benaderd.

Andreas Blühm is de directeur van ons Groninger Museum, waar we trots op zijn. Onze actie is begonnen met contact met dit Museum, via Mariëtta Jansen, conservator moderne kunst. We hebben heel veel goede adviezen gekregen en er zijn via dit contact deuren geopend die anders dicht waren gebleven. En we kregen door dit contact het gevoel dat de actie echt belangrijk was.

Barend van Heusden heeft onze ogen geopend met zijn nieuwe benadering van veel vragen over kunst. Waarom vinden we iets mooi? Zijn alle kunstuitingen evenveel waard? Wat moet de politiek met kunst? Hier kregen we heldere antwoorden, want hij legt verbanden met antropologie en exacte wetenschappen die kunstonderwijs een stevige basis geven, wat nodig is in deze tijd.

Anton Korteweg heeft ervoor gezorgd dat in het Letterkundig Museum als centraal beeldend werk  niet een minimalistisch werk kwam te hangen, maar een grote wandschildering van Lucebert. Hij schreef een prachtige quote over de noodzaak van de restauratie:
Luceberts Nachtwacht – er gaat niets boven het hoogste. En daar dan vredig naast eten.Tot in eeuwigheid. Amen.”

Peter Rehwinkel brachten we op de hoogte van de Verborgen Kunstschat in zijn stad en hij was enthousiast en kwam even later een werkbezoek afleggen op de school. Wat kunnen bestuurders toegankelijk en ondersteunend zijn!

Henk van Os legden we alles per mail uit. 'Ik doe mee!', mailde hij terug. Wie had dat kunnen dromen?
Als Henk van Os vertelt over kunst, gaat alles glanzen. Meer zeggen we niet.



Geen opmerkingen: