donderdag 10 januari 2013

Waar het Groninger Museum ook goed voor is...




Op de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Vereniging van Vrienden van het Groninger Museum sprak ik met een aimabele heer, Simon Deinum. Hij heeft een boek over de schilder Siep van den Berg (1913-1998) in de steigers staan, dat binnen afzienbare tijd hopelijk gedrukt en gekocht kan worden. Simon weet Alles van deze schilder!
Van den Berg was een Fries,kwam naar Groningen en werd de schoonzoon van de beroemde Ploegschilder Hendrik Werkman. Zijn werk werd steeds abstracter, zoek het maar op in Wikipedia. In Groningen zijn veel van zijn werken in de openbare ruimte te vinden. 
Nu bleek in het contac met Simon dat ‘onze’ helden (Lucebert en Siep) elkaar gekend hebben! Siep van den Berg en Lucebert leerden elkaar in Parijs kennen en waren bevriend. Bij gedichten van Lucebert maakte Siep enkele rijmprenten.
Welnu: de afbeeldingen laten eerst een schilderij van Siep zien uit zijn Parijse tijd. Hier was hij nog figuratief bezig. Dan zien we een rijmprent van Lucebert, met daarbij een illustratie van Siep van den Berg in een heel andere stijl. 
Als je de Nieuwsbrief over Siep 100 wilt ontvangen, mail dan naar simondeinum@hetnet.nl.
Het is een prachtige Nieuwsbrief!


Geen opmerkingen: